Kari híreink

Digitális Agrártájoló: rekordszámú kiállítóval várták a jelen és a jövő agrárszakembereit

Digitális Agrártájoló: rekordszámú kiállítóval várták a jelen és a jövő agrárszakembereit

Forrás: https://www.uni.sze.hu/post/digitális-agrártájoló-rekordszámú-kiállítóval-várták-a-jelen-és-a-jövő-agrárszakembereit-a-szécheny 

A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karán április 10-én rendezték az idei Digitális Agrártájolót, a térség egyik legfontosabb agráreseményét. A kiállítók között a szektor legjelentősebb piaci szereplői, valamint az egyetem kutatási és oktatási egységei is megtalálhatók voltak. A program célja, hogy a jövő fiatal agrárgenerációja megismerje és alkalmazni tudja a digitalizációra és a precíziós gazdálkodásra épülő megoldásokat az élelmiszer-előállítás teljes folyamatában.

A Digitális Agrártájoló a Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar, az intézmény Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központja, Digitális Fejlesztési Központja és az Óvári Gazdászok Szövetsége közös szervezésében valósult meg rekordszámú, közel ötven kiállító részvételével. A „smart farm gazdaságok az agráriumban” témát körüljáró programra nemcsak az egyetem hallgatói, de középiskolások és a térség agrárszakemberei is nagy számban látogattak el.

Idén is népszerű program volt a Digitális Agrártájoló a Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karán. (Fotó: Adorján András)

Tovább
Nyugdíjas Egyetem: Fogyasszunk omega 3 zsírsavban gazdag ételeket!

Nyugdíjas Egyetem: Fogyasszunk omega 3 zsírsavban gazdag ételeket!

Forrás: https://www.kisalfold.hu/helyi-eletstilus/2024/04/nyugdijas-egyetem-mosonmagyarovaron-fogyasszunk-omega-3-zsirsavban-gazdag-eteleket-fotok

Az omega 3 zsírsavak fogyasztásának fontosságára hívta fel a figyelmet dr. Tóth Tamás, a Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar dékánja a Nyugdíjas Egyetem ehavi előadásán.

Tovább
Szigetköz EXPO: Generációk és a mesterséges intelligencia

Szigetköz EXPO: Generációk és a mesterséges intelligencia

 

2024. április 12. Szigetköz Expo Konferencia ismét Mosonmagyaróváron a Flesch Központban, a program fővédnöke Dr. Nagy István országgyűlési képviselő, agrárminiszter és Dr. Árvay István Mosonmagyaróvár Város Polgármestere, a Térségi Társulás elnöke. A szervezésben partnereink a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara, Szigetköz TDM, Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata és a Széchenyi István Egyetem.

2024-ben már harmadik alkalommal szervezzük meg Mosonmagyaróváron a Szigetköz Expo Konferenciát. Célunk a közösségépítés volt a gazdasági és turisztikai területen Mosonmagyaróváron és a Szigetközben.

Mint a Szigetköz Agórája és Győr-Moson-Sopron vármegye legnagyobb közművelődési intézménye, platformot kívánunk nyújtani a párbeszédre a témákban pedig kapcsolatteremtést, diskurzust indítani a térség lakossága, vállalkozásai között.

Ebbe kapcsolódott be a felsőoktatás, tudományos hátteret adva, és a középiskolák diákjaikkal. Célunk közösséget építeni és teremteni, együtt gondolkodva tervezni a jövőt. 2022-ben a témánk a térség jelene és jövője volt. 2023-ban a középpontban a fenntarthatóság volt.

2024-ben pedig a mesterséges intelligencia és a generációk lesz a témánk. A megnyitó után Steigervald Krisztián előadását hallgathatják meg a látogatók, majd a térség vállalkozásai, vállalkozói előadásokkal, valamint kerekasztal beszélgetésekben vitatják meg a témákat, hozva saját gyakorlatiakat, példáikat.

A mesterséges intelligencia észrevétlenül jelen van már mindennapjainkban, a generációs problémák pedig a kommunikációban és egymás megértésében is komoly konfliktusokat rejtenek munkahelyen, családban, oktatásban, közösségeinkben. Fontos, hogy közösen gondolkodjunk, beszélgessünk problémáinkról és a jövőről.

 

Tovább
A Széchenyi István Egyetem oktatóit díjazták a rangos Év agrárembere díjátadón

A Széchenyi István Egyetem oktatóit díjazták a rangos Év agrárembere díjátadón

Forrás: https://www.uni.sze.hu/post/a-széchenyi-istván-egyetem-oktatóit-díjazták-a-rangos-év-agrárembere-díjátadón 

Tovább
Életfa Emlékplakett Bronz fokozatát vette át Pödör István

Életfa Emlékplakett Bronz fokozatát vette át Pödör István

Életfa Emlékplakett Bronz Fokozatát vette át Dr. Nagy István agrárminisztertől Pődör István 70. születésnapja alkalmából.
 
Az Életfa Emlékplakett az agrártárca alá tartozó ágazatok területén dolgozók életútjának elismeréséül adományozzák. Pődör István a tejiparban eltöltött több évtizedes és generációkra átörökített kutató-fejlesztői, valamint innovációs szakmai munkásságáért vehette át a díjat.
 

 

A Kari Vezetőség, az Óvári Gazdászok Szövetsége és az Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar valamennyi Munkatársa nevében nagy tisztelettel gratulálunk ehhez a rangos kitüntetéshez!

 

Pődör István szakmai életútja 

Tovább
Konkoly-Thege Sándor Díjjal tünttették ki Dr. Gulyás Lászlót

Konkoly-Thege Sándor Díjjal tünttették ki Dr. Gulyás Lászlót

Dr. Nagy István agrárminiszter a Konkoly-Thege Sándor Díjat adományozta dr. Gulyás László, a Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának egyetemi docense részére, a szarvasmarha-, ló-, juh- és kecsketenyésztés oktatása és kutatása terén végzett négy évtizedes kiváló szakmai munkássága elismeréseként.

 

Tovább
Elhunyt Dr. Varga-Haszonits Zoltán (1933-2024)

Elhunyt Dr. Varga-Haszonits Zoltán (1933-2024)

Dr. Varga-Haszonits Zoltán professor emeritus (1933-2024),
a hazai agrometeorológia kiemelkedő alakja

Tovább
Elismeréseket adtak át az egyetem március 15-i ünnepségén

Elismeréseket adtak át az egyetem március 15-i ünnepségén

Forrás: https://www.uni.sze.hu/post/elismeréseket-adtak-át-a-széchenyi-istván-egyetem-március-15-i-ünnepségén

Méltóságteljes ünnepséggel emlékezett az 1848–49-es forradalomra és szabadságharcra a Széchenyi István Egyetem. A rendezvényen doktorokat avattak, valamint átadták az intézmény rangos elismeréseit azoknak, akik munkájukkal nagymértékben hozzájárultak az intézmény fejlődéséhez.

Az ünnepségre megtelt a Széchenyi István Egyetem Új Tudástér épületének aulája. (Fotó: Adorján András)

 

„A százhetvenhat évvel ezelőtti történelmi jelentőségű, sorsfordító eseményekre emlékezünk, amikor a márciusi ifjak Magyarország önállóságáért, modernizálásáért fogtak össze. Egy dolog azóta sem változott: a talpon maradásért és jövőnkért ma is mindenkinek mindent meg kell tennie a saját területén. A mi feladatunk az, hogy egyetemünk kiválóan teljesítsen, oktatási, kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységével elősegítse a régió fejlődését, a gazdaság versenyképességének erősítését. Mi ezzel tudunk hozzájárulni egy erős Magyarországhoz”

– fogalmazott ünnepi beszédében prof. dr. Friedler Ferenc, az intézmény rektora, tudományos elnökhelyettese. Kiemelte: az egyetem céljainak eléréséhez nemzetközi színvonalú kutatásokra, élenjáró technológiákat fejlesztő cégekkel való együttműködésekre, korszerű infrastruktúrára, kiváló hallgatókra és munkatársakra van szükség.
 
„Ezeken a területeken az elmúlt időszakban jelentős eredményeket értünk el, amit intézményünk világranglistákon való szereplése is tükröz. Köszönet illeti oktatóinkat, kutatóinkat, kollégáinkat, akik munkájukkal megalapozták sikereinket. Mindannyian tudjuk ugyanakkor, hogy további erőfeszítésekre van szükség, mert a világ legrangosabb egyetemeivel vagyunk versenyben” – mondta.
Tovább

Kapcsolat

Széchenyi István Egyetem
Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar

Cím: 9200 Mosonmagyaróvár Vár tér 2.

Központi telefon: (96) 566-600

Központi e-mail cím: ovarikar##kukac##sze.hu

PontÓvár

PontÓvár egyetemi felkészítő:

https://felveteli.sze.hu/pontovar