Ismeretterjesztés

Dr. Hajdu-Smahó Melinda

Béremelésekben az élen - Tíz százalék feletti lehet az idei kompenzáció Győr-Moson-Sopronban és Komárom-Esztergomban (közreműködés szakértőként)

https://www.kisalfold.hu 

A KSH adatai szerint 2023-ban hazai viszonylatban Győr-Moson-Sopron vármegyében emelkedtek legnagyobb mértékben a bérek (18,7 százalékkal), míg Komárom-Esztergom vármegyében 15,2 százalékos fizetésemelés volt tapasztalható. Az ágazatok szerinti elemzés ugyanakkor a feldolgozóipari bérek csökkenését jelzi, amelynek oka, hogy a feldolgozóipar nemcsak itthon, hanem egész Európa-szerte is válságban volt. Leginkább az alapanyaggyártást, az akkumulátorgyártást és az autóipart érintette a visszaesés, de a sérülékeny szektorok között szerepelt még az építőipar, a kiskereskedelem, a szállítmányozás és a vendéglátás is. 2024 első negyedévében ugyanakkor számottevő béremelés történt az állami szektorban, ami a tanárokat, a szakképzésben résztvevő oktatókat, óvónőket, egészségügyi szakdolgozókat, rendvédelmiseket és a katonákat érintette. Ez a tendencia a magánszektorban is felfelé húzza majd a fizetéseket: idén a cégek 60%-a számol béremeléssel, elsősorban a fizikai munkaerőt foglalkoztató nagyvállalatok. Nagy harc folyik a munkavállalókért a kiskereskedelemben, ennek eredményeként a 2024. év első hónapjaiban már 10-21% közötti béremelések történtek az ágazatban. A hazai vállalatok háromnegyedénél a munkavállalók megtartása, egyharmaduknál pedig a szakemberek megszerzése motiválja a fizetésemeléseket.

https://www.kisalfold.hu/helyi-gazdasag/2024/05/beremelesek-eszak-dunantul-2024


Kontschán Jenő

Páfrányok levéltetvei

https://magyarmezogazdasag.hu

A páfrányokról viszonylag kevés levéltetű fajt ismerünk, hazánkból eddig csupán két faj került elő szabadföldi termesztésből, illetve üvegházból. Az egyik az üvegházakban és lakásokban előforduló fekete páfránylevéltetű (Idiopterus nephrelepidis), míg a másik a kertekbe ültetett páfrányokról bemutatott a vörösszemű páfránylevéltetű (Amphorophora ampullata). A két faj jellegzetes kinézetéről és a páfrányokon okozott tüneteiről számol be az alábbi linken magyarul olvasható cikk.

https://magyarmezogazdasag.hu/2024/02/16/pafranyok-leveltetu/2/


Vörös Levente, Ábrahám Rita

Rovarpatogén fonálférgek (Heterorhabditis bacteriophora) alkalmazása az amerikai kukoricabogár (Diabrotica virgifera virgifera) lárvái ellen

BIOKULTÚRA (2022) 33: 6, 21-23.

A kukorica a búza és a rizs mellett az emberiség legjelentősebb gabonanövénye. A világon vetésterülete 140-160 millió hektár, Magyarországon pedig a legnagyobb területen termesztett kultúra, mely a búzával együtt szántóterületünk 50%-át teszi ki. A növény termesztéstechnológiája könnyű, növényvédelme kiforrott, ökonómiai oldalát tekintve pedig jól jövedelmező növény, így a legtöbb esetben a gazdák preferálják a monokultúrában történő termesztését. A kukoricatermesztés során a megfelelő agrotechnikai eljárások mellett (talajművelés, tápanyagellátás, vetett tőszám, gyomirtás) egyre nagyobb kihívást jelent az amerikai kukoricabogár (Diabrotica virgifera virgifera) elleni védekezés. A faj napjainkban az egyik legjelentősebb kukorica kártevővé vált, így nagy befolyással rendelkezik a kialakuló termés mennyiségére és minőségére egyaránt.

https://www.biokontroll.hu/rovarpatogen-fonalfergek-heterorhabditis-bacteriophora-alkalmazasa-az-amerikai-kukoricabogar-diabrotica-virgifera-virgifera-larvai-ellen/