Második alkalommal is nagy sikert aratott a PontÓvár felvételi előkészítő program

PontÓvár 2024 cikk borítókép.jpg

A Széchenyi István Egyetem számos programmal segíti a továbbtanulni vágyókat abban, hogy tanulmányaikat az intézményben folytathassák. Ennek részeként az Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar idén második alkalommal szervezte meg az „Út a felsőoktatásba” programját, mely az idei tanévben is sikeresnek bizonyult. A PontÓvár felvételi előkészítő célja az volt, hogy a részt vevő középiskolások, továbbtanulni vágyó fiatalok megismerjék a karhoz kapcsolódó tudományterületeket.

A fiatalok öt napon keresztül kipróbálhatták, hogy milyen a mezőgazdaság- és élelmiszertudomány képzési területein tanulni, előadásokat hallgatni, gyakorlatokon részt venni, projektfeladatokat készíteni vagy vizsgázni. A felvételi előkészítőt 34, az ország minden részéről és a határon túlról érkezett reménybeli leendő hallgató végezte el.

A diákoknak a hét első napja egymás megismerésén kívül a campus és az egyetem tanulmányi rendszerének ismertetésével telt. Csapatépítő játékokon keresztül oldódott a hangulat, majd a campustörténeti projekt során érdekes információkat tudhattak meg a helyi nevezetességekről, tanulási szokásokról, illetve a kar több mint 200 éves múltjáról.

A hét többi napján lehetőségük volt kertészeti és gyomnövény-felismerési gyakorlati órán részt venni, izgalmas, aktuális témájú állattenyésztési előadásokat hallgatni a rovargyárakról és a modern, precíziós szarvasmarhatartási módszerekről. A Profood Flexum Kft.-nél tett üzemlátogatás során nyomon követhették a tej útját az „istállótól az asztalig”, majd az Élelmiszertudományi Tanszéken maguk is kipróbálhatták a sajtgyártás mellett a csokoládé- és a cukorkakészítés folyamatát. Betekintést nyerhettek a környezettudatos gondolkodásmódba, evezhettek egy nagyot a Lajta folyó városi szakaszán, majd a mezőgazdasági digitalizációval ismerkedtek meg az egyetem Smart Farmján, ahol tapasztalatot szerezhettek drónkezelésből és traktorvezetésből. A program zárásaként írásbeli vizsgát tettek a tanultakból és hallottakból.

A PontÓvár felvételi előkészítőhöz kapcsolódott a „PontÓvár – Junior tudósok az agráriumban” szakmai verseny. A résztvevők a tudományos diákköri konferencia szabályai szerint, zsűri jelenlétében adták elő színes, szakmai előadásaikat, és a feltett kérdésekre válaszolva igazolták a témában való jártasságukat.

 

A jövőbeli hallgatók visszajelzései pozitívak voltak, jól érezték magukat és tartalmasnak találták a programokat.

 

Képek a képzésről