Külföldön szerezhetnek kertészeti tapasztalatot a mosonmagyaróvári egyetemisták

Forrás: https://www.kisalfold.hu/helyi-gazdasag/2024/02/kulfoldon-szerezhetnek-kerteszeti-tapasztalatot-a-mosonmagyarovari-egyetemistak 

A kertészeti ágazatot is erősíteni kívánják az Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karon: üvegházat terveznek, gyógynövényt termesztenek, és most egy hazánkban terjeszkedő lengyel vállalkozással is együttműködési szerződést írtak alá.

lengyel_kertészeti em.PNG

Külföldön szerezhetnek szakmai tapasztalatot a Széchenyi-egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának hallgatói. Az erről szóló együttműködési szerződést a lengyel Primavega vállalkozás képviselője és dr. Tóth Tamás dékán írta alá kedden. 

– Fő célunk, hogy a hallgatóinkat közelebb hozzuk a gyakorlathoz – beszélt a gyakorlatfókuszú oktatásról dr. Tóth Tamás dékán, aki a lengyel vállalkozás igazgatójának, Krzysztof Rózyckinak részletesen is bemutatta a kart. Kiemelte: a precíziós mezőgazdaság, élelmiszeripar, fenntarthatóság, környezetvédelem, vidékfejlesztés terén, a vetéstől a betakarításig szerezhetnek ismereteket a hallgatók. A széles körű mintagazdasági hálózatnak köszönhetően tudják bővíteni ismereteiket. 

Dr. Tóth Tamás arról is beszélt, hogy nyitottak a kertészeti ágazat irányába is: egy korszerű üvegházat szeretnének létesíteni, kertészeti és speciális növények kutatásával. 

Dr. Húth Balázs, az állattudományi tanszék tanszékvezető egyetemi docense hangsúlyozta: a Primavega Lengyelország egyik vezető kertészeti vállalkozása, mely több mint ezer hektáron precíziós, ötven hektáron pedig biogazdálkodást folytat. A hallgatók szakmai gyakorlatán túl a kutatás-fejlesztés terén is eredményeket hozhat az együttműködés. 

Krzysztof Rózycki, a Primavega igazgatója ismertette a hazánkban is terjeszkedő vállalkozás elképzeléseit. Céljuk, hogy a legjobb minőségű zöldséget juttassák el minél gyorsabban a fogyasztókhoz. 

– Kihívást jelent az élelmiszer előállítása és eljuttatása a fogyasztókhoz. A precíziós szemléletű gazdálkodáson dolgozunk, kutatjuk, hogy hogyan lehet minél kevesebb növényvédő szer és műtrágya felhasználásával fenntartható mezőgazdaságot művelni. Az automatizált megoldásokra is mindinkább támaszkodni kell, hiszen a mezőgazdaságban egyre nehezebb munka- erőt találni – vélekedett az igazgató. 

A kar hallgatói egy-három hónapot tölthetnek Lengyelországban, ahol a szakmai tapasztalat mellett a kultúrát is megismerhetik. 

 

Kapcsolódó cikkek: 

https://www.gyorplusz.hu/gyor/lengyelorszag-vezeto-kerteszeti-vallalkozasa-varja-a-gyori-hallgatokat/

https://www.agrarszektor.hu/vallalkozas/20240306/lengyelorszag-vezeto-kerteszeti-vallalkozasa-varja-a-magyar-hallgatokat-47689

https://www.uni.sze.hu/post/lengyelország-vezető-kertészeti-vállalkozása-várja-gyakorlatra-a-széchenyi-istván-egyetem-hallgatóit