Kétnapos interaktív innovációs tréninget tartott Szatmárnémetiben a NAK és a SZE

Forrás: https://www.nak.hu/kamara/kamarai-hirek/nemzetkozi-hirek/107375-ketnapos-interaktiv-innovacios-treninget-tartott-szatmarnemetiben-a-nak-es-az-sze-partiumi-falugazdaszoknak

 

Együttműködésben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Széchenyi István Egyetem (SZE) 2024. június 11-12 között kétnapos interaktív innovációs tréninget tartott Szatmárnémetiben, tizenhat partiumi falugazdásznak az i2connect projekt nemzetközi tréningsorozat keretében.

Az i2connect H2020-as projekt az Európai Unió egyik legnagyobb tanácsadókat támogató projektje, amely mintegy 42 szervezet részvételével tevékenykedik, közvetlenül 21, közvetetten 8 ország bevonásával az innováció vidéki területeken történő ösztönzésében.

A projekt célja, hogy összekapcsolja a mezőgazdasági tanácsadókat és erdészeket szerte Európában úgy, hogy közben az interaktív innovációs folyamatokat támogató és elősegítő tanácsadók kompetenciáját erősítse. Az i2connect stratégiája, hogy a meglévő tanácsadói hálózatokat és jó gyakorlatokat széles körben kívánja elérhetővé tenni az alulról építkező innováció támogatásával. Ez a több mint 40,000 tanácsadóból álló erőforrás kritikus fontosságú a gazdák helyben történő támogatásához. 

Az i2connect project keretében képzésben részt vett „soft skill” trénerek csoportja (kb. 60 tréner 21 országból) képes arra, hogy a tanácsadók szemléletét pozitív módon fejlessze és felhívja a figyelmüket a támogató környezet fontosságára. Támogassa őket a gazdálkodókkal történő kapcsolat és kommunikáció javításában, a bizalom növelése érdekében, ezzel segítve az interaktív innovációs folyamatokat és végső soron az innovációk hatékonyabb megvalósulását, majd azok beágyazódását.

i2connect_2nap_trening_1.jpg i2connect_2nap_trening_2.jpg

i2connect tréning: innovációs spirál és a konfliktuskezelés 5 módja

(Forrás: NAK, Jakab Ágnes)

 

Az év elején Jakab Ágnes (NAK) és a Dr. Vér András vezető kutató (SZE Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar) a projekt magyar trénerei felkérést kaptak az i2connect konzorciumvezetőjétől, a francia Agrárkamarától (Chambres d'agriculture - APCA), hogy tréninget tartsanak Romániában. Tekintettel arra, hogy Románia közvetett partner az i2connect projektben, saját tréninget nem volt lehetősége szervezni tréner hiányában. A NAK és az SZE együttműködésben örömmel vállalta a partiumi falugazdászok magyar nyelvű képzését, amely hiánypótló volt a maga nemében.

A tréning Szatmárnémetiben, 16 falugazdász részvételével került megtartásra, ahol közösen kerestek válaszokat és megoldási javaslatokat többek között olyan kérdésekre, mint például „Milyen kapcsolat van az innováció és a hálózatosodás között?” vagy „Van-e lehetőség az agráriumban továbbfejleszteni a meglevő képességeket, amennyiben igen, milyen módszerekkel, ill. eszközökkel?”

A résztvevők visszajelzései alapján elmondható, hogy mind a résztvevő falugazdászok, mind a trénerek részére rendkívül hasznos volt az együtt töltött két képzési nap.

i2connect_2nap_trening_3.jpg

i2connect tréning résztvevői Szatmárnémetiben

(Forrás: NAK, Jakab Ágnes)