Exkluzív Herendi-porcelánkiállítás nyílt az Óvári Várban

Forrás: https://www.uni.sze.hu/post/széchenyi-istván-egyetem-exkluzív-herendi-porcelánkiállítás-nyílt-az-óvári-várban

Ünnepélyes rendezvény keretében nyitották meg a Herendi nyitány elnevezésű időszakos kiállítást a Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának központjául szolgáló óvári várban. A lenyűgöző tárlat április 30-ig várja a látogatókat. 

Különleges kiállítással várja a porcelán csodálóit a Széchenyi István Egyetem mosonmagyaróvári kara, ahol Herendi nyitány címmel a Herendi Porcelánmanufaktúra remekeit tekinthetik meg az érdeklődők két hónapon át.

A kiállított alkotásokban megjelennek a tradicionális minták és annak újabb keletű változatai is. Megtekinthető például az 1851-es londoni világkiállításról származó Viktória-minta és Royal Garden elnevezésű megújult változata, amely Magyarország hivatalos nászajándéka volt 2011-ben a brit hercegi pár, Vilmos herceg és Katalin hercegné számára. A tárlat megnyitóját február 29-én tartották, amelyen részt vettek többek között Japán magyarországi nagykövetségének képviselői – Junko Sato misszióvezető-helyettes és Ozaki Takesi kulturális osztályvezető – is.
 
herendi.jpg
A tradicionális, a porcelánt ma is kézműves technikával készítő világelső Herendi Porcelánmanufaktúra kiállításának az óvári vár ad otthont. (Fotó: Adorján András)
 

Herend neve egyet jelent a minőséggel, a kézművesség hagyományával, a tökéletességre való törekvéssel Magyarországon és világszerte.

„Kulturális missziónk, hogy a porcelán hordozta értékeket vigyük szerte a nagyvilágban. Nagy öröm számunkra, hogy a Herendi porcelán eljutott egy újabb helyszínre, a gyönyörű Mosonmagyaróvárra”

– hangsúlyozta dr. Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra vezérigazgatója. „A Herendi Porcelánmanufaktúra amellett, hogy sikeres gazdasági társaság, kultúra- és értékteremtő közösség is, melynek feladata, hogy megőrizze és átörökítse évszázados értékeit: számunkra a szépség, az egyediség és a kiváló minőség a mindennapok része. Herend figyel a tradíciókra és törekszik arra, hogy folyamatosan megújuljon és innovatív legyen, így biztosítva az alkotóközösség jövőjét” – tette hozzá.

 
A kiállításmegnyitón dr. Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra vezérigazgatója köszöntötte a jelenlévőket. (Fotó: Adorján András)
 

„Nagyon hálásak vagyunk mindenkinek, aki jelenlétével megtisztelte a kiállítás megnyitóját és kérünk mindenkit, vigye hírét ezeknek a szépségeknek, hogy minél többen láthassák ezt az egyedülálló tárlatot. Az óvári vár méltó környezete e csodálatos kiállítással válik igazán teljessé, és ez egy remek alkalom arra, hogy megmutassuk saját értékeinket is” – húzta alá dr. Árvay István, a város polgármestere.

 
A rendezvényen Jávorkai Ádám és Jávorkai Sándor világszerte ismert cselló- és hegedűvirtuózok adtak elő zenei darabokat. (Fotó: Adorján András)
 

„A Herendi Porcelánmanufaktúra jelmondata, mely a tradíciót és az innovációt hirdeti, összhangban van karunk múltjával és törekvéseivel. A Széchenyi István Egyetem a magas színvonalú oktatás és kutatás mellett kulturális programokkal is szolgálja a várost és a térségét, amihez az óvári vár kiváló helyszínt nyújt. Intézményünk fontos célja továbbá, hogy szoros együttműködéseket alakítson ki a gazdasági szféra szereplőivel, és örülünk, hogy a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt.-vel is már hosszú évekre nyúlik vissza a kapcsolatunk” – hangsúlyozta dr. Tóth Tamás, az egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának dékánja.

További fotók: https://www.uni.sze.hu/post/széchenyi-istván-egyetem-exkluzív-herendi-porcelánkiállítás-nyílt-az-óvári-várban

Kapcsolódó cikkek: 

https://www.gyorplusz.hu/regio/exkluziv-herendi-porcelankiallitas-nyilt-az-ovari-varban/

https://nalunk.ujszo.com/helyi-hirek/herendiporcelan-kiallitas-nyilt-az-ovari-varban-galeria

https://www.gyoriszalon.hu/news/18606/102/Exkluz%C3%ADv-Herendi-porcel%C3%A1nki%C3%A1ll%C3%ADt%C3%A1s-ny%C3%ADlt-az-%C3%B3v%C3%A1ri-v%C3%A1rban