Előzetes felvételi adatok: ezúttal 38 %-kal többen jelentkeztek első helyen Óvárra

Forrás: https://www.uni.sze.hu/post/felvételi-ötezernél-is-többen-jelentkeztek-első-helyen-a-széchenyi-egyetem-színvonalas-képzéseire 

 

Felvételi: ötezernél is többen jelentkeztek első helyen a Széchenyi-egyetem színvonalas képzéseire

Közel öt és fél ezren jelentkeztek idén első helyen a Széchenyi István Egyetemre, majdnem annyian, mint a rekordszámokat hozó tavalyi évben. Az intézmény ezzel megerősítette helyét a legjobb hazai felsőoktatási intézmények között. Az adatok alapján a fiatalok pozitívan értékelik az egyetem magas színvonalú képzéseit és európai színvonalú infrastruktúráját.

Az Oktatási Hivatal most közzétett adatai szerint 5433-an jelölték meg első helyen a Széchenyi István Egyetem valamely képzését az idei felvételi eljárásban, míg az összes jelentkezés száma – hiszen egy fiatal több szakot is megjelölhetett – megközelíti a 20 ezret. A rendkívül magas számok kis híján elérik a tavalyi rekordokat, ami annak tükrében különösen nagy szó, hogy a középiskolai rendszer változása miatt ebben az évben a technikumokból jóval kevesebben tanulnak tovább. Mindez az adatok alapján az országban a hetedik legnagyobbnak számító intézmény növekvő presztízsét és vonzerejét mutatja.

Dr. Kovács Zsoltnak, az egyetem általános és oktatási elnökhelyettesének tájékoztatása szerint a szakok közül a legtöbben a járműmérnökire, a gazdálkodási és menedzsmentre, a kereskedelem és marketingre, valamint a gépészmérnökire szeretnének bejutni, de vonzónak bizonyultak többek között a közlekedésmérnöki, a tanító, a gyógypedagógia, a nemzetközi tanulmányok, a turizmus-vendáglátás és a szülészeti-nőgyógyászati szonográfia szakok, valamint a designképzések is. Az új képzések közül különösen sokan választották egészségügyi menedzser, valamint a modern technológiák és kiberbiztonság joga mesterszakokat.

A műszaki és gazdaságtudományi karokon kívül érdemes kiemelni az Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kart, ahova a tavalyi rekordot követően ezúttal 38 százalékkal többen jelentkeztek első helyen (419 fő). Itt az agrár- és élelmiszer-tudományi területek mellett egyre népszerűbbek a vidékfejlesztéssel, illetve a fenntarthatósággal kapcsolatos szakok, például az ESG – környezeti, társadalmi és irányítási szakember mesterszak. Ugyancsak jóval többen szeretnének továbbtanulni az elmúlt évinél ezenkívül az Egészség- és Sporttudományi, illetve a Művészeti Karon.

 
golyahet_2023.PNG
A jelentkezési adatok alapján nagyon sok fiatal szeretne a Széchenyi István Egyetem
közösségéhez tartozni. Felvételünk a 2023-as gólyatáborban készült. (Fotó: Dudás Máté)
 

„Az elmúlt időszak folyamatos fejlesztéseivel olyan tudományos és képzési környezetet hoztunk létre, amely minden hallgatónknak kiemelkedő hazai vagy nemzetközi szakmai karrier felépítésének lehetőségét biztosítja. A jelentkezési adatok alapján a fiatalok rendkívül pozitívan értékelik egyetemünk színvonalát. Az általunk nyújtott minőséget jelzi, hogy intézményünk ma már a Quacquarelli Symonds és a Times Higher Education hat világranglistáján szerepel, amelyek közül négyen tavaly debütált. A nálunk tanulók fejlődését az élenjáró technológiákat fejlesztő vállalatokkal meglévő szoros együttműködéseink, a nemzetközi elitbe tartozó hallgatói csapatokra épített tehetséggondozási rendszerünk, valamint a számos elnyerhető ösztöndíjunk mellett európai színvonalú infrastruktúránk is segíti. Tavaly készült el például Győri és Zalaegerszegi Innovációs Parkunk, illetve mosonmagyaróvári Smart Farm Tangazdaságunk, amelyek újabb lehetőségeket nyitottak meg hallgatóink számára is” – hangsúlyozta dr. Kovács Zsolt. Hozzátette: a fiatalok a Széchenyi-egyetemen szerzett diplomával könnyen el tudnak helyezkedni, és az átlagosnál magasabb fizetéshez jutnak a munkaerőpiacon.

„A gólyák pezsgő campusra és városba, támogató, nemzetközi környezetbe érkeznek, ahol az angol nyelvű képzések száma meghaladja a negyvenet, a hallgatói közösséget pedig csaknem nyolcvan ország fiataljai alkotják” – mondta végül az elnökhelyettes.

 

var udvar dronfelvetel.jpg
A mosonmagyaróvári campus egy része madártávlatból (Fotó: Dr. Teschner Gergely, drónfelvétel)