Az Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar nyitotta a Széchenyi-egyetem nyári diplomaátadóinak sorát

A Széchenyi István Egyetem nyári diplomaátadóinak első ünnepségét az Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karon rendezték július 5-én. A frissdiplomásokat dr. Tóth Tamás dékán mellett dr. Nagy István agrárminiszter is köszöntötte. Az eseményen mintagazdaság címet kapott az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad.

 

A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának diplomaátadó ünnepségén dr. Tóth Tamás dékán kifejtette, a kar képzési-kutatási portfóliójának középpontjában ma már a legkorszerűbb precíziós technológiák, az agrárdigitalizáció, a környezetvédelem, a vidékfejlesztés, valamint a fenntartható élelmiszeralapanyag- és élelmiszer-termelés állnak.

 

„Az elmúlt időszakban az egyik fő hangsúlyt a magyar és az angol nyelvű képzések bővítésére helyeztük, így összesen tizenegy új alap-, mester- és mikrokredites képzést indítottunk”

 

– hangsúlyozta. Utóbbiak közül megemlítette a mikrobiológiai laboráns, az infrastruktúramonitoring, az agrár-térinformatikai és agrárdigitalizációs specialista, az új szakirányú képzések közül pedig a precíziós állattenyésztő és takarmányozási szakmérnök, a hidrogénrendszerek szakmérnök-szakember, a dróntechnológiai szakmérnök-szakember szakot. Mindezek mellett egy új alapképzési (agrár- és üzleti digitalizáció) és két új mesterképzési (agrárközgazdász, ESG – környezeti, társadalmi és irányítási szakember) szak is létesült.

Diplomaátadó1.PNGA végzettek a munkaerőpiacon értékes tudásra tettek szert egyetemi tanulmányaik során. (Fotó: Adorján András)

 

A dékán elmondta, a korábban megvalósult beruházások után további jelentős fejlesztéseket terveznek: a Széchenyi István Egyetem és a százszázalékos tulajdonában lévő Uni-Agro-Food Kft. összesen több mint 1,7 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a kormány által meghirdetett Vidékfejlesztési Program keretében. Ennek révén az intézmény – amely a jelentős összeget 130 millió forint önerővel egészíti ki – oktatási, bemutatási és kutatási célból fejleszti mosonmagyaróvári Smart Farm tangazdaságát és tejfeldolgozással kapcsolatos infrastruktúráját.

A végezetteket dr. Nagy István agrárminiszter, a kar egykori hallgatója is köszöntötte, kijelentve: ők a jövő zálogai, náluk vannak a válaszok a 21. század kihívásaira.

 

„Az agrártárca küldetése, hogy minél szélesebb körben elterjedjen a precíziós gazdálkodás, és minél többen használják a digitális technológiák adta lehetőségeket. Nélkülözhetetlen továbbá, hogy a mezőgazdaságban és az élelmiszer-iparban a világra nyitott, innovatív, a legújabb ismeretekkel felvértezett szakemberek dolgozzanak.

 

Támogatási rendszerünknek köszönhetően történelmi léptékű források állnak rendelkezésünkre, de ugyanilyen fontos az is, hogy legyenek, akik stratégiai gondolkodással, jövőorientáltan élnek a lehetőségekkel, és képesek használni a modern digitális eszközöket. Versenyképes tudás nélkül ugyanis nincs versenyképes agrárium. Ehhez pedig erős agrár-felsőoktatásra és az ezzel szorosan együttműködő kutatási háttérre van szükség” – emelte ki.

Diplomaátadó2.PNGDr. Iváncsics János mosonmagyaróvári alpolgármester, dr. Nagy István agrárminiszter és dr. Tóth Tamás dékán (Fotó: Dudás Máté)

 

Az ünnepségen dr. Iváncsics János mosonmagyaróvári alpolgármester és Kovács Csombor Zsolt, az Óvári Gazdászok Szövetségének elnöke is megosztotta gondolatait az ünneplőkkel.

Diplomaátadó3.PNG

A mosonmagyaróvári hagyományoknak megfelelően az önkormányzat a város tiszteletbeli polgáraivá fogadta a végzetteket. (Fotó: Adorján András)

 

A frissdiplomások eskütételét, oklevelük átvételét és a végzett hallgatók búcsúzását követően hallgatói díjak átadása, majd a Mintagazdaság cím adományozása következett. Az utóbbit az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad nyerte el, az oklevelet pedig Cseri Dávid, a ménesgazdaság igazgatója, a kar egykori hallgatója vette át.

Diplomaátadó4.PNGA Pro Auditoribus díj arany minősítésében részesült Horváth Gábor Zsolt okleveles agrármérnök, a kari hallgatói önkormányzat korábbi elnöke (a felvételen balra).

 

Diplomaátadó5.PNG Diplomaátadó6.PNG
Diplomaátadó7.PNG Diplomaátadó8.PNG
Diplomaátadó9.PNG Diplomaátadó10.PNG
Diplomaátadó13.PNG Diplomaátadó14.PNG
Diplomaátadó16.PNG Diplomaátadó17.PNG
Diplomaátadó11.PNG Diplomaátadó12.PNG
Diplomaátadó15.PNG Diplomaátadó18.PNG

 Képgaléria (Fotók: Adorján András, Dudás Máté)

 

Forrás: https://www.uni.sze.hu/post/az-albert-k%C3%A1zm%C3%A9r-mosonmagyar%C3%B3v%C3%A1ri-kar-nyitotta-a-sz%C3%A9chenyi-egyetem-ny%C3%A1ri-diploma%C3%A1tad%C3%B3inak-sor%C3%A1t