A borról beszéltek a Nyugdíjas Egyetemen Mosonmagyaróváron

Forrás: https://www.kisalfold.hu/helyi-eletstilus/2024/02/nyugdijas-egyetem-bor-mosonmagyarovar-fotok

Tud-e a bor hozzánk beszélni? címmel dr. Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus hozta közelebb a Nyugdíjas Egyetem hallgatóságához azt a nedűt, mely több egy alkoholos italnál.

 

NYE_2402.PNG

A Nyugdíjas Egyetem februári találkozójának elején a szokásokhoz híven az online játék nyerteseit sorsolták ki.

Vizsy-Gombosi Lilla polgármesteri titkárságvezető elmondta, hogy az előző előadó, Szilágyi Miklós előadásához kapcsolódó játékon 102-en vettek részt, közülük 74-en helyesen válaszoltak: közülük kerültek ki most a nyertesek sorsolás során.

NYE2402.PNG

Ezúttal dr. Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus hozta hozzánk közelebb a borokat. A szakember a Vinóvár révén kapcsolódik Mosonmagyaróvárhoz, így levetítették a legutóbbi boreseményről készült kisfilmet.

Tud-e a bor hozzánk beszélni? Erre kereste a választ előadásában a borakadémikus.

– Ki rendszeres, tudatos borivó? – szögezte a hallgatóság felé dr. Mészáros Gabriella, aki azt vallja, hogy a bor nem egy az alkoholos italaink közül, hanem annál több. Mert mögötte van történelem, hagyomány, domborzat, turizmus, gasztronómia és a társas összejövetelek velejárója. A szakember szerint fontos odafigyelnünk, mi kerül az asztalunkra, és ez nem csak a borokra igaz természetesen.

NYE_2402_2.PNG

A fogyasztói szokásokra is rávilágított: a fiatalok körében kevésbé népszerű a borfogyasztás, ami egyébként is csökkenőben.

– A vörösborok fogyasztása visszaszorulóban, a magyarok általában a száraz fehérborokat választják. Hazánkban a klimatikus adottságok a fehér boroknak alkalmasabbak – emelte ki az előadó, aki nyárra a finom, könnyű fröccsöket javasolja, melyek a legjobb szomjoltók, míg a hidegebb időszakban a telt, alkoholosabb vörösborokat.

Az előadáshoz kapcsolódó kitölthető kérdőív február 9-től elérhető a város honlapján (www.mosonmagyarovar.hu).