A '60-as években nemesítették a patisszont az Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar jogelődjén

Forrás: https://ketcicakonyhaja.blog.hu/2024/06/15/gasztroterkep_patisszon

 

"Tudtad, hogy a patisszon csak a múlt század '60-es évei óta létezik és a mosonmagyaróvári egyetemen nemesítették? 

Akkor Mosonmagyaróvári Agrártudományi Egyetemnek hívták - az elnevezések cserélődnek, de a mezőgazdasági kutatás és az oktatás 1818 óta töretlenül zajlik az intézményben. Kevesen tudják például, hogy az egyetemnek köszönhetjük a közkedvelt és egészséges tökfélét, a patisszont, azaz az Óvári fehér csillagtököt, melyet Nagy György professzor nemesített a mai egyetem jogelődjén.  A nemesítéssel kapcsolatos kísérletek máig folyamatosan zajlanak az 1960-as évektől kezdve. A fajta (az alma mater mai nevén) a Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Kar tulajdonában maradt."

patisszon.jpg