Elhunyt Dr. habil. Cenkvári Éva (1962-2024)

cenkvari_eva

Életének 62. évében, 2024. március 12-én tragikus hirtelenséggel elhunyt Alma Materünk korábbi tudományos főmunkatársa, Dr. habil. Cenkvári Éva 1986-ban végzett Óvári Gazdász. Temetéséről családja később intézkedik.

Cenkvári Éva 1962. augusztus 6-án született Tatán. Középiskolai tanulmányait Komáromban végezte, ahol 1980-ban a Jókai Mór Gimnáziumban érettségizett. Felsőfokú tanulmányait 1981-ben kezdte meg Mosonmagyaróváron, ahol az Agrártudományi Egyetem Mosonmagyaróvári Mezőgazdaságtudományi Karán 1986-ban agrármérnöki oklevelet szerzett.

Szakmai pályáját a Magyar Tudományos Akadémia tudományos ösztöndíjasaként kezdte, majd 1989-től Karunk Állattenyésztési és Takarmányozási Intézetének Takarmányozástani Tanszékén helyezkedett el előbb tanszéki mérnökként, 1992-től tudományos munkatársként. Tudását fejlesztve, 1991-ben a Reading-i Egyetemen az Egyesült Királyságban elvégezte a mezőgazdasági management és marketing szakot, valamint ugyanebben az évben a mezőgazdasági tudományok kandidátusa tudományos fokozatot is megszerezte. Disszertációját a Védett metionin felhasználása a nagy tejtermelésű tehenek takarmányozásában címmel készítette. 1995 és 2000 között a Pannon Agrártudományi Egyetem Mosonmagyaróvári Mezőgazdaságtudományi Kar Takarmányozástani Tanszékén dolgozott tudományos főmunkatársként. 2000-től a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar, Állattenyésztési, Takarmányozástani és Laborállat-tudományi Intézet Takarmányozástani Osztályán folytatta munkáját, szintén tudományos főmunkatársként. 2005-ben habilitált, tézisét A kérődző háziállatok fehérje- és energiaellátásának javítási lehetőségei címmel írta.

2016-tól az ismét önállóan működő Állatorvostudományi Egyetem Állathigiéniai, Állomány-egészségtani Tanszékén dolgozott tragikusan és váratlanul bekövetkezett haláláig.

2001 és 2008 között az Európai Állattenyésztés Szövetsége (EAAP) takarmányozási szekciójának titkáraként tevékenykedett.

Oktatói munkásságát a háziállatok és állatkerti állatok takarmányozása és dietetikája, valamint a laborállat-tudomány témakörében fejtette ki. Kutatási tevekénységét a takarmányfehérjék és aminosav-készítmények hasznosítása kérődző háziállatok takarmányozásában, a védett fehérjék és aminosavak hatása a tejelő tehenek tejtermelésére, a zsírok- és olajok hatása a tejelő tehenek energiaforgalmára, a tejelő tehenek és kecskék energiaellátásának javítása védett zsírkészítményekkel, valamint a kérődző háziállatok takarmányainak fehérje-értékelése témákban végezte.

 

Emlékét az Óvári Gazdászok népes családja kegyelettel megőrzi, nyugodjék békében!