A fermentált takarmány, mint lehetőség a haszonállatok stresszmegelőzésére

Forrás: https://www.magro.hu/agrarhirek/a-fermentalt-takarmany-mint-lehetoseg-a-haszonallatok-stresszmegelozesere-agrofeed-promo/

Életünk mindennapi része a stressz. A mai ember számára általában negatív hatások, idegfeszültség társul a kifejezéshez, holott valójában nem más, mint az élet kihívásaira adott válasz. A kutatók a biológiai stresszreakciók jelentőségét az egészség, a belső homeosztázis helyreállítására, vagyis az élet fenntartására való törekvésben írták le, mely egyúttal az élőlények legfontosabb tulajdonsága itt a Földön.

Az állatvilágban stresszfaktor a táplálékláncban magasabban álló ragadozó jelenléte, vagy például időszakos táplálék-, ivóvízhiány, kimerültség, sérülés. Szűkítve a kört, a mesterségesen létrehozott haszonállattartó telepeken azonban ennél lényegesen összetettebb jelenséggel van dolgunk. Dolgunk van, hiszen az állatok jólétét biztosító tartási körülményeket jogi szabályozás is előírja, ezek megvalósítása nem megkérdőjelezhető.Az állatvilágban stresszfaktor a táplálékláncban magasabban álló ragadozó jelenléte, vagy például időszakos táplálék-, ivóvízhiány, kimerültség, sérülés. Szűkítve a kört, a mesterségesen létrehozott haszonállattartó telepeken azonban ennél lényegesen összetettebb jelenséggel van dolgunk.

Agrofeed_sertestelep_etetes-1536x1152.jpg

Dolgunk van, hiszen az állatoktól jó egészségügyi állapotot, jó termelést, jó takarmányhasznosítást, alacsony gyógyszeres beavatkozási költséget és elhullási arányt várunk. A termelő állat számára a nem megfelelő takarmányozás is egyfajta stresszfaktor. A fázisos takarmányozás alapvető célja, hogy az állat korának, nemének, genetikájának és hasznosítási típusának megfelelő táplálóanyag-igényét kielégítse. Az optimális takarmányelőállítás feltétele a kiváló minőségű alapanyag, amely fizikai szennyezettségtől, mikotoxinoktól mentes, tisztított. A takarmánygyártás feltáró folyamatai, a darálás, a hőkezelés, a granulálás támogatják az emésztést, melyeket tovább befolyásolhatunk enzimekkel, takarmánykiegészítőkkel. Az így előállított és az állatok elé – igény szerint – kijuttatott takarmányok jó teljesítményt, például, súlygyarapodást, tojás-, tejtermelést fognak eredményezni. Ez az ideális eset.

Ebben a soktényezős rendszerben azonban, folyamatos változásokkal nézünk szembe és az egyensúlyra való törekvés egyben lehetőség is új, innovatív megoldások kidolgozására.

Az Agrofeed Kft. a GINOP-2.2.1-18 -2020-00024 azonosítójú K+F projekt keretén belül egyedülálló megoldást alkotott a hazai takarmánygyártás gyakorlatában. 2023 őszén Szalkszentmártonban adta át fermentáló üzemét, mely kis- és nagytételben is képes partnereinek kiszolgálására. A fejlesztés során megvalósult innovatív, ipari méretű gyártástechnológia többféle gazdasági haszonállat (sertés, brojlercsirke, tojótyúkok, víziszárnyas fajok, szarvasmarha, kiskérődzők) részére képes gyártani nedves és szilárd fázisú, hozzáadott értékű takarmány-alapanyagot. Ezek beilleszthetők késztakarmányokba, takarmányadagokba is.

 

A fermentálás, mint folyamat, több ezer éve ismert ez emberiség előtt, napjainkban is körülvesznek bennünket a fermentálással készült élelmiszerek, termékek. A takarmányozásban betöltött szerepe is sokrétű, a fermentálás típusai, az alkalmazott mikróbák meghatározzák a végtermék tulajdonságait, felhasználhatóságát. A létesített üzemben végzett irányított tejsavas fermentáció egyik előnye, hogy állandó, jó minőségű alapanyag állhat az Agrofeed partnereinek rendelkezésére.

 

Melyek a további előnyök?

A vizes közegben végzett, tejsavas fermentáció megpuhítja az alapanyagszemcséket, a hasznos tejsavbaktériumok felszaporodásának köszönhetően az egyes táplálóanyagok „előemésztődnek”, értékes táplálóanyagokká alakulnak át, miközben a baktériumok glükózból tejsavat állítanak elő.

Az így képződött szerves savak (főként tejsav) jelenlétében, a csökkent kémhatású közegben a patogén mikróbák alulmaradnak. A fermentált takarmány a gazdasági haszonállatok emésztőrendszerére jótékony hatással van, elősegítve így a bél mikrobióta egyensúlyi állapotának fenntartását. A tejsavas fermentáció során a baktériumok az emésztés szempontjából hátrányos, antinutritív anyagokat, (pl. tripszin-inhibitorok) és kellemetlen ízanyagokat (pl. glükozinolátok) is bonthatnak, csökkentve az ebből fakadó negatív hatásokat, stresszt. A fermentált takarmány tehát egy csökkent szemcseméretű, táplálóanyagban gazdagabb, szerves savat és probiotikus hatású élő tejsavbaktériumokat tartalmazó komponenst jelent, mellyel segítjük a haszonállat emésztését. A jobb bélegészségnek köszönhetően javul az immunstátusz, javulnak a termelési paraméterek, csökkennek a stresszreakciók, kevesebb lesz a gyógyszerköltség.

Ha egészséges, jól termel az állat összességében az állattartó, tulajdonos is kevésbé stresszes.

A fermentálás pozitív tulajdonságait természetesen számokkal is igazolni szükséges. Az Agrofeed Kft. konzorciumban a Széchenyi Egyetemmel baromfi-, szarvasmarha- és sertés etetési kísérleteket állított be és értékelte ezek eredményeit. Számokban is kifejezett pozitív tapasztalatainkat meghallgathatja a Magro.hu Stresszkezelés a mezőgazdaságban, NÖVÉNY-ÁLLAT-GAZDA konferenciáján élőben 2024. február 15-én az állatos szekcióban, ahol kollégánk szívesen válaszol a témában felmerülő kérdésekre is.

 

Berczi Edit – termékfejlesztő mérnök
Alpár Botond – K+F vezető
Agrofeed Kft.

Nyílt nap

A karon 3 alkalommal is lesz lehetőség személyesen megismerni képzéseinket és a hallgatóinknak kínált lehetőségeket:

Helyszín: Mosonmagyaróvár Lucsony u. 2.

Időpontok: 

2024. november 8. (péntek)

2024. december 13. (péntek)

2025. január 17. (péntek)

PontÓvár

PontÓvár egyetemi felkészítő:

https://felveteli.sze.hu/pontovar